Monday, October 19, 2015

Resepi Cendawan


Cendawan Goreng Kilas

Hai readers, hari ni saya kongsikan bagaimana caranya survival bujang trang tang tang masak cendawan. Trademark, simple mudah sihat dan jimat. Yang penting sedap


Bahan-Bahannya adalah;

1. 2 ulas bawang putih
2. 2 ulas bawang merah
3. Halia seinci
4. Cili hijau 5 biji (sbb suke pedas)
5. Sos tiram satu sudu makan
6. Separuh paket cendawan
7. Garam sebagai perasa
9. 2 sudu makan minyak masak
10. Sedikit bawang besar untuk dressing saje
11. Sedikit air


Prefer cendawan macam ini. Carik carik dengan tangan kemudian rendam sebentar dengan air garam. Maybe ada racun, boleh neutralkan


Panaskan minyak sebentar dan tumiskan bawang putih, merah, halia dan cili. Biarkan sehingga bawang keperangan. 


Kemudian masukkan sedikit air dan masukkan sos tiram. Masa ni letakkan garam dan stage ni penting untuk menenukan keenakan masakan cendawan kita ni


Selepas semua rasa dah ada dan seperti yang diingini, masukkan cemdawan. Jangan tambah air kerana air daripada cendawan akan keluar


Kacau sebati bertujuan untuk mengelakkan masakan kita hangit dan rasa pahit nanti.


Dressingkan masakan dengan bawang besar dan sedikit cili. Tujuan mencantikkan masakan sahaja. Nampak hijau hijau sikit.


Agak kuah sudah kering sedikit, turup api untuk hwntikan daripada cendawan terus masak. Nanti kalau terlampau lama masak, tak sedap


Then, siaplah masakan bujang iaitu patin masak sambal hijau dan cendawan goreng kilas. Ready to bawak pergi kerja. Tapau jela, puas hati sikit makan masakan sendiri

-Selamat Mencuba-

Patin Masak Sambal Hijau


Resepi Bujang Patin Masak Sambal Hijau

Halllo bujang or yang dah berfamily or sape sape la yang membaca entry untuk kali ni. Mari lihat cara saya masak sambal hijau guna ikan patin. Petua bujang, jimat, sihat, sedap dan mantap!!! HAHAHA


Sebelum saya sediakan bahan bahannye, saya goremgikan ikan terlebih dahulu. Sorang makan so ikan pon just seketul jela


Bahan-Bahannya adalah seperti berikut;

1. Ikan patin yang telah digoreng
2. Cili hijau 10 biji
3. Bawang merah 3 ulas
4. Bawang putih 3 ulas
5. Sedikit halia (untuk hilangkan bau ikan nanti)
6. 2 sudu minyak masak
7. Garam dan gula untuk perasakannya
8. Sedikit asam jawa


Okay, masukkan bawang putih, bawang merah, halia, cili, dan asam jawa. Kisarkan dengn sedikit air.


Panaskan minyak dan tuangkan bahan yang dikisar kedalam kuali. Tumiskan sehingga naik minyak. Ini untuk memastikan bahan bahan tersebut masak dengan elok


See, saya pon tak tahu warna hijau jadi brown pulak. Hehe. Macam ni la naik minyak. Sambal ni dah masak la


Kemudian masukkan sedikit air. Ikut suka jumlah kuah. Kalau nak kuah banyak, tambah air banyak sikit


Perasakan dengan garam dan gula. Stage ni penting kerana ianya kan menentukan enaknya masakan kita nanti


So, lepas rasa cam dah ikut citarasa kita, masukkan ikan yang telah digoreng. Seriously sedap.. Patin kann


So, stir selalu untuk elakkan masakan hangit dan ikan tadi masak dan ahan bahan serap ke dalam ikan.


Seleas 5 minit, tutup api dan siap untuk dihidangkan. Elok makan dengan nasi da sesikit sayur.


Saya bawak bekal pergi kerja, ikan patin dan cedawan goreng kilas. Senang sangat la nak masak cendawan tu. Next entry saya kongsikan cara masak cendawan tu. 

-Selamat Mencuba-

Sayur Sawi Goreng


Sayur Sawi Goreng Bujang

Hai readers expecially yang bujang trang tang tang seperti saya, jom  lihat macam mana cara masak sayur sawi goreng. Ingat matkamat bujang, simple, jimat, murah dan sihat.


Bahan-Bahannya adalah sepertuli berikut;

1. 2 pokok sawi (asingkn antara daun dan batang)
2. 2 ulas bawang merah
3. 2 ulas bawang putih
4. Sedikit halia
5. 5 biji cili
6. Satu sudu sos tiram
7. Gula dan garam untuk perasakannya


First sekali, panaskan satu sudu makan minyak masak untuk menumis. Bila panas minyak, masukkan bawang putih bawang merah, halia, dan cili


Selepas bawang nampak keperangan, masukkan batang sawi untuk melembutkan batang sawindan lembut untuk dimakan


Masukkan sedikit air, kemudian masukkan sos tiram. Kacau sebati selama beberapa minit


Masukkan perasa garam, gula dan pastikan ianya hampir sama dengan gamnar di atas. Hehe


Selepas rasa semua dah okey, masukkan daun sawi. Tips, sawi tu kalau bolih rendam dengan garam dulu. Nak neutralkan racun dulu


Kacau kacau sikit dan pastikan sayur sawi anda sebijik macam gambar di atas


Jangan masak lama lama daun sawi tersebut kerana khasiat sayur akan hilang. Yummy


Bujang, goreng telur mata jela, jimat sikit. Bukak laptop and pasang mouvie. Mantap.. Savinggg bohh

-Selamat Mencuba-