Wednesday, October 14, 2015

Sambal Telur



Telur Masak Sambal Merah

Sambil2 tengah bekerja ni, saya update satu entrylah cara bujang trang tang tang masak sambal telur. Super easy n super jimat. Yang paling penting sekali, super sihat (konon super sihat).hehe


Bahan-Bahannya adalah seperti berikut;

1. Telur ayam (direbus dan dibuang kulitnya)
2. Bunga lawang 1 kuntum
3. Kulit kayu manis sedikit (ikut kuantiti masakan)
4. Bawang putih dua ulas
5. Bawang kecil sebiji (bwang besar potong dua)
6. Cili 5 biji
7. Cili giling (cilibo and hommade)
8.satu sudu makan sos tiram 
9. Satu sudu makan sos cili
10. Garam dan gula sebagai perasa


First sekali, telur yang direbus tu dibuang kulitnya dan digoreng sehingga keperangan. Jangan sampai hangit, nanti liat


Goreng telur tu sampai warna nampak macam ni. Sedang2 je orang cakap. Lembut bila makan nanti



Okay, tumiskan bunga lawang dan kulit kayu mani sampai naik bau wangi. Kemudian masukkan bawang putih, bawang merah, cili yang telah dipotong. Tumis sampa bawang keperangan


Masukkan 3 sudu cili giling kedalam kuali. Ikut sukatan masakan sebenarnya. Tumis sampai pecah minyak. Pecah minyak ni macam minyak akan nampak berlapis antara sambal


Kemudiann masukkan sedikit air dan masukkan satu sudu makan sos tiram dan dua sudu makan sos cili. Perasakan dengan garam dan gula. Sukatan garam gula tu kena sesedap rasa


Dalam dua minit, masukkan telur yang telah digoreng tadi. Macam dalam gambar at atas


Okay siap lepas 3 minit kacau kacau dalam sambal tadi. Siap sedia untuk dimakan. Ni saya punya untuk sorang makan dan sekali makan sahaja.


Okay, lauk ni saya bawak bekal (tapau) pergi kerja. Simple saje, sambal telur dan sayur sawi goreng kilas. Next entry saya kongsikan cara masak sayur tu. Pasal bekal macam ni saje. Almaklumah, kos sara hidup semakin tinggi. Pulak harini (15/10/2015) tol dinaikkan. Malas nak cakap pasal politik sekarang ni. Kita hanya boleh mengeluh sendiri sahaja.

-Selamat Memasak dan Berjimat-

Resepi Oat


Nasi Goreng Sambal Oat

Hai readers, saya kongsikan cara nak buat nasi goreng sambal oat. Super simple and super sihat. Dan yang paling bagus bagi bujang macam saya ni, yang paling penting sekali adalah super jimat


Bahan Bahannya adalah seperti berikut;

1. Nasi putih
2. Sos tiram
3. Sambal ayam yang disejuk bekukan (homemade)
4. Bawang putih 2 ulas
5. Bawang merah satu biji
6. Satu pokok sawi
7. Cili 5 biji
8. Sebiji telur
9. 3 sudu oat
10. Black paper
11. Garam dan gula untuk perasa


Tumiskan bawang putih dan merah serta cili yang telah dipotong. 2 minit kemudian masukkan batang sawi. Seperti gambar di atas.


Selepas bawang dah kekuningan dan mengeluarkan bau wangi bahan yang ditumis, pecahkan sebiji telur (basuh dulu telur tu)


Hancurkan telur tersebut dan juga seperti gambar yang tertera kat atas. Masak ikot gambar jela harini


Masukkan 3 sudu sambal ayam yang homemade tu. Kalau nak tau buat sambal ayam, boleh usha2 semula entry saya sebelum ni


Selepas sambal tu nampak cantik dan sedap, masukkan satu sudu besar sos tiram


Kemudian masukkan nasi (nasi frozen - homemade). Ikut pada kuantiti nak makan. Saya makan sorang je, so dua senduk pon cukup. Nasi frozen saya ada kongsikan entry terdahulu


Lepas masukkan nasi, gaulkan nasi untuk sebatikan. Bagi nampak seperti dalam gambar di atas. Kemudian masukkan gula dan garam secukup rasa. Garam tu secubit pon dah ok dan secubit gula


Kemudian masukkan daun sawi. Makanlah banyak sayur untuk jadi sihat.


Masukkan 3 sudu oat kedalam kuali. Dan kecilkan sedikit api untuk memastikan oat itu sebati dengan nasi. Teruskan kacau untuk elakkan ianya hangit. Selepas tu masukkan black paper


Hasilnya akan menjadi seperti di atas. Seriously, tak akan nampak oat tu dalam nasi goreng. Mana2 anak or kawan yang tak suka makan oat, boleh guna cara ni. Mereka akan ingat oat tu telur. Hehe


So, masukkan ke dalam pinggan untuk kita makan. Sedap kalau makan sekali dengn ikan masin dan cili jeruk. Yummy.

-Selamat Mencuba-

Terung Masak Kicap


Terung Masak Kicap Resepi Bujang Trang Tang2

Hai readers, hari ini saya kongsikan macam mana saya masak terung masak kicap. Bahan2 nya super mudah dan penting sekali super jimat. Makan makanan yang dimasak sendiri ni kita akan rasa lain kalau beli dekat kedai.. So, let start guys/ girl/ or whoever you are..hehe


Bahan-bahannya adalah seperti berikut;

1. Satu biji terung
2. Ikan bilis 20 ekor
3. Satu biji bawang kecil
4. 2 ulas bawang putih
5. Biji cili
6. Satu bunga awang dan sedikit kulit kayu manis
7. Black paper
8. Kicap cair dan kocap pekat
9. Sos tiram
10. Gula dan garam sebagai perasa
11. Air


Mula mula tumis bunga lawang dan kulit kayu manis, untuk menaikkan bau wangi


Kemudian masukkan bawang putih dan merah serta cili yang telah dipotong


Agak agak dah kekuningan bahan yang ditumis tu, masukkan air


Simole kan masak ni, kemudian masukkan kicap cair, kicap pekat dan sos tiram. Kaau nak sedap, masukan kicap cair tu lebih sikit.. Yummy...


Selepas mendidih, masukkan terung yang telah dipotong
*tips - terung ambil masa lama untuk masak, baik bubuh air banyak sikit untuk bagi terung tu betul2 masak.


Dalam masa yang sama, saya panaskan nasi bersama oat dalam non-stick frying pan. Kalau nak tahu macam mana nak masak nasi bersama oat, saya ada kongsikan dalam entry terdahulu


Kacau2 sebati terung tu, agak agak dalam 80 percent lagi nak lembut terung tu, masukkanlah garam dan gula. Ikot sesedap rasa


See, simple je. Kuah pon dah kering and terung pon dah masak. Bolih la makan sekarang..huhu


Memandangkan saya on diet, makan telur rebus jela. Nak beli ikan mahal. Nak beli ayam, banyak yang kene suntik. Tak sihat nanti..huhu.  Padahal sebab duit gaji dah nak habis..kiki

-Selamat Mencuba-