Sunday, September 27, 2015

Pankek Pisang


...PANKEK PISANG...

...RESEPI BUJANG...

Pankek maybe asalnya datang daripada negara barat dan menjadi ikutan segelintir manusia untuk mencubanya. Kalau kena dengan gaya dan bahan bahannya, pankek ini mampu untuk memberikan rasa seperti lempeng kelapa (pepnga). Disini saya ingin kongsikan resepi untuk membuat dan memasak pankek pisang.

Penkek pisang

Bahan-bahannya adalah; (3 sorang saiz xl makan)

1. Pisang emas 5 biji
2. 1 cawan tepung gandum
3. Satu s/t serbuk penaik
4. 1/2 s/t yis @ mauripan
5. 1 sudu gula
6. 1 Biji telur
7. 1/2 cawan susu segar (saya pakai susu tin cair)
8. 4 sudu makan yogurt

Kesemua bahan bahan tersebut harualah di dikisar/ diblender sehingga hancur dan lumat. Kemudian masukkan ke dalam bekas dan biarkan selama 15 minit sebelum menggoreng bagi mendapatkan hasil yang lebih baik

Pankek yang sedang dimasak

Adunan yang dikisar tadi haruslah tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat. Untuk mendapatkan hasil seperti dalam gambar, adunan haruslah seperti yang saya cakap tadi. 

Setiap bahagian digoreng selama 3 minit dengan menggunakan api yang perlahan untuk mendapatkan hasil pankek yang cantik serta tepungnya masak. Nk makan peakek ni pula boleh sekali dengan madu or ais cream. Saya prefer ai crem vanilla.

Untuk memasak pankek ni, lebih baik menggunakan non-stick frying pan. Bukan apa, hasilnya akan lebih cantik dan semestinya tiada minyak. Kalau nak guna minyak, pastikan guna minyak zaiton. Ala, frying pan ni beli dekat giant j, RM 10 je pon.. Cuba tengok dekat giant sri kembangan.. 

Pankek apa ni?

Gambar yang saya kongsikan kan atas adalah percubaan pertama orang yang selalu saya sharekan pasal apa yang selalu saya masak. Beliau pon nak cuba buat pankek guna resepi saya. Malangnya, ini terjadi..hehe. Ini namanya pankek apa ya?? 

Pankek second trial

So lepas dia guna resepi yang sama then cuba buat lagi..Alhamdulillah, dia berjaya. Ini lagi baik dari first trial dia. Hahaha.. Gelak besar saya tengok pankek dia yang pertama..

So readers, selamat mencuba

Nasi Arab (Homemade)


Assalamulaikum guys/ readers. Disini ku buknlah nak kongsikan resepi untuk membuat nasi arab, tapi ku hanya untuk kongsikan apa itu nasi arab. Bukan nasi arab yang real made by orang arab, but made by mak kawan ku. So, korang pernah makan tak nasi arab? 

Nasi arab (malay style)

Seperti yang kalian lihat pada foto/ gambar di atas, bagi diriku yang first time makan nasi arab. My comment is "not bad" la. Sedap sehingga menjilat jari jugak. Yummylicious. Btw, diriku ni tak pernah lagi mencuba untuk membikin nasi arab. Nampak macam qenyah (banyak keja) nak kene buat.

Kalau lihat pada gambar tu, antara yang ada dalam nasi arab tu adalah seperti yang berikut;

1. Nasi arab
2. Gulai/ kari ayam
3. Sotong goreng kunyit
4. Daging goreng
5. Daging masak opo'

See, tu la yang namanya qenyah nak buat nasi arab. Kalau yang pernah makan nasi arab, boleh la share location tempat tu sebab mana tahu ku akan menuju kesana. Diriku ni tak pernah lagi makan nasi arab.