Resepi Kancang Panggang
Assalamualaikum dan salam sejahtera readers, hari ini saya akan kongsikan bagaimana si bujang trang tang tang memasak kacang panggang. Ok, let's cook. Nanti jap, kacang panggang ni bagus kaau makan, banyak khasiat. Kaau tak percaya, google la.
Bahan-Bahannya adalah seperti berikut;
1. Satu tin kacang panggang
2. 3 biji telur
3. Bawang merah 2 biji
4. Bawang putih 3 ulas
5. Setengah kiub pati ayam knorr
6. 2 sudu sos cili
7. 4 sudu sos tomato
8. Garam dan gula untuk perasa
9. Cili 6 biji
10. Dan minyak untuk menggoreng
Mula mula sekali, panas minyak untuk menumis. Isi dalam 3 sudu makan
Tumiskan bawang putih dan merahbserta cili yang telah dipotong
Kemudian pecahkan telur. Hancurkan telur tersebut dn pastikan ianya masak
Dan seterusnya masukkan satu tin kacang panggang beserta iarnya sekali. Kemudian tambahkan air masak suku tin tersebut ke dalam kuali
Tunggu sehingga mendidih dan sentiasa kacau kerana tidak mahu ianya hangit dan berkerak
Kemudian masukkan sos cili dan sos tomato. Lepas itu masukkan gula, garam, kiub ayam. Ahagian ni oenting untuk mengukur keenakan kacang goreng tersebut.
Kacau selama beberapa minit untuk pastikan semua bahan tersebut sebati. * tips : kalau cair kuahnya, tambahkan sedikit tepung jagung. Tapi gambar kat atas ni dah siap dan sedia untuk dihidangkan
Macam biasa, saya panaskan nasi bersama oat dan tuangkan kacang panggang tadi ke atas nasi. Macam ni pon sedap dan healthy.
-Selamat Mencuba-
No comments:
Post a Comment