Tuesday, October 13, 2015

Mi Hailam


Actually guys, ni bukanlah cara untuk masak Mi hailam, resepi ni lebih kepada maggi hailam. So, let's cook!!


Bahan2 yang digunakan adalah seperti berikut;
1. Maggie (perisa curry)
2. Satu pokok sayur sawi (asingkan daun dan batangnya)
3. Bawang putih 2 ulas
4. Bawang merah sebiji
5. Cili 5 biji
6. Sos cili
7. Cili giling (homemade)
8. Air
9. Lada hitam (serbuk)
10. Sedikit garam


Tumis cili, bawang putih dan merah yang telh dipotong sampai naik bau


Masukkan batang sawi. Ini kerana batang sawi ni sangat susah untuk dilembutkan. So kasi goreng sama itu batang sawi..haha


Kemudian, masukkan tiga sudu cili giling. Tumis sehingga pecah minyak


Dah pecah minyak, masukkan sedikit air lalu masukkan satu satu sudu sos, separuh paket perasa maggie curry dan secubit garam. Tak elok kalau makan banyak perencah tu.,not good


Selepas dua minit, masukkan air dan tunggu sehingga mendidih kuahnye


Masukkan maggie


Selepas maggie kembang sedikit, masukkan telur dan serbuk lada hitam


Kemudian masukkan daun sawi


Kacau 2 minit dan tutup api. Wallah, sudah siap!!


Ni la hasilnya. Maggie hailam version anak bujang trang tang tang!! Memandangkan aku ni addict la dengan oat, so sebelum makan aku campak 3 sudu oat dalam maggie ni. 

-selamat mencuba-

Resepi Oat

Lempeng Oat / Oat Pancake

Salam readers, disini saya kongsikan cara saya untuk buat lempeng oat cara yang paling mudah dan sihat. Seriously senang dan menjimatkan..huhu


Bahan bahannya adalah;

1. 2 sudu tepung gandum
2. 4 sudu oat (quick cook)
3. Secubit garam
4. Sebiji telur
5. Air


Gaulkan semua bahan kecuali telur kerana telur tu nak gunakan sebagai penyeri lempeng tu je nanti. Bancuhan oat tu kene cair sikit sebabnya nanti bila dimasak, oat akan mengembang dan mnyerap air. Kacaukan sebati.


Gunakan non-stick frying pan untuk zero kolesterol. Masukkan kedalam dan ratakan seperti di dalam gambar di atas.


Ni lepas 4 minit, balikkan untuk memastikan kedua dua bahagian masak dengan jayanya. Pastikan lempeng tersebut 70 percent masak


Balikkan semula lempeng tersebut, pecahkan telur di atasnya. Seperti dalam gambar di atas.


Ratakan telur di atas lempeng tersebut, taburkan sedikit garam, gula, dan lada hitam dan minyak zaiton.


Kemudiaan balikkan lempeng tersebut selama 1 minit untuk mendapatkan telur seperti gambar di atas. 


Sudah siap. Memandangkan susu atau madu dah habis, saya makan sos cili. Urmm, kalau tau baik pergi cari susu sebab makan dengan sos, rasanya samgatlah hambar.. Haha. Nak sedap, makan dengan madu dan a cup of ice cream (perisa vanilla)

-Selamat Mencuba-